» » » У Чехії нові жорсткі закони щодо заробітчан

У Чехії нові жорсткі закони щодо заробітчан


15 серпня в Чехії вступили в силу чергові поправки до закону 326/1999 Sb. «Про перебування іноземців на території ЧР», скорочено його називають «Про іноземців». Не дивлячись на бурхливі дискусії, президент Мілош Земан таки підписав поправку до цього закону, що покликаний обмежити небажану економічну міграцію.
 
Звісно, нічого доброго для іноземців у новій редакції закону нема. Поправки мають посилити вимоги до мігрантів, а також до чеських роботодавців. Нововведення також значно обмежують права громадян Чехії, які з'єднали свою долю з іноземцями. Наприклад, влада Чехії відтепер має право відмовити у наданні дозволу на перебування на підставі возз'єднання сім'ї, якщо мова йде про сумнівні випадки.
Отже, чергові поправки до Закону про іноземців в Чехії - спробуємо перерахувати основні з них:

1. Сезонні працівники зможуть перебувати в Чехії до 6-ти місяців

Сезонні працівники-іноземці зможуть перебувати на території Чехії максимум до шести місяців. Для цього їм необхідно отримати відповідну візу.

2. Довгострокові візи для інвесторів

Аби отримати таку візу іноземець повинен вкласти інвестиції в економіку Чехії у розмірі мінімум 75 млн крон або створити не менше 20 робочих місць. Лише при виконанні цих умов він може розраховувати на отримання зазначеного типу візи.

3. Надання лише оригіналів документів

МВС Чехії вимагатиме у іноземців надати оригінали документів, а не їх завірені копії, як це було раніше. Якщо раніше досить було надати відомству копії багатьох документів, то відтепер доведеться в обов'язковому порядку надавати лише оригінали.
При подачі документів іноземці тепер зобов'язані пред'явити оригінал закордонного паспорта, а також документи про мету перебування в країні (трудовий договір, підтвердження про навчання та ін.), свідоцтво про народження, шлюб тощо.  Це викликано частими випадками надання іноземцями підроблених завірених копій.

4. Скасування компенсацій за необґрунтоване затримання

Раніше іноземець, який нічого не порушив і був необґрунтовано затриманий, мав право вимагати компенсацію, то нинішня поправка це положення скасовує.

5. Відмова у продовженні візи через неоплачений штраф

Якщо іноземець не сплатив штраф, то це є однією з можливих причин відмови в продовженні візи або дозволу на проживання.

6. Неможливість подати на довгострокову візу

Відбулося скасування можливості подачі документів на довгострокову візу або дозвіл на проживання після отримання виїзної візи.
Тобто іноземець, якому міністерство видало виїзну візу, зобов'язаний у зазначений термін покинути територію Чеської Республіки і не може подати документи на довгострокову візу або дозвіл на проживання. Винятком є подача документів на надання притулку або так зване strpení pobytu.

7. Відповідальність фірми та іноземців через борги перед державою

У тому випадку, якщо фірма в Чехії має заборгованості, то її іноземні власники і співробітники можуть втратити право на проживання в країні.
У законі йдеться про можливість позбавляти іноземців робочої карти, якщо фірма чи компанія, де вони працюють, має будь-яку заборгованість перед державою. Працевлаштуватися у такого роботодавця для іноземця відтепер стане неможливим.

8. "Липові" директори фірм не отримають візу

Прописано право не видавати візу директорам або співзасновників фірм, якщо це використовується лише як прикриття для перебування в Чехії.

9. Ускладнилися умови для зміни роботи

Зміна роботи для іноземця з "картою працівника" і раніше була досить складним процесом. Але відтепер цей процес став ще складнішим – необхідно ще надати документ від  роботодавця, що попереднє місце роботи зберігається та існує підтвердження про нове працевлаштування.

10. Заборона підприємницької діяльності на 5 років

Змінено умови для підприємницької діяльності. Іноземець, що перебував в Чехії на підставі дозволу на роботу, після 2 років перебування міг змінити мету перебування на підприємницьку діяльність. Відтепер поправка збільшує цей термін до 5 років.

11. ПМП для членів сімей – лише після 5 років

ПМЖ без необхідного стажу перебування в країні (в загальному випадку це 5 років) тепер не буде видаватися повнолітнім утриманцям (віком від 18 років), що є членом сім'ї іноземця з ПМП. Натомість ПМЖ без стажу нині можуть видати хіба лише неповнолітнім утриманцям з сімей іноземців з ПМП.
Тобто якщо дитина у віці від 18 до 26 років планує подати заяву на постійне місце проживання з метою об'єднання з родиною, то їй доведеться чекати до 5 років і подавати заяву самостійно. Така можливість є тільки у неповнолітніх дітей (до 18 років).

12. Бізнес-віза – лише після 5 років

Змінити мету перебування в Чехії з довгострокового перебування на підприємництво можна буде тільки після п'яти років проживання в країні.

13. Члени сімей без дозволів на проживання мають покинути Чехію

Якщо Ви навіть є членом сім'ї громадянина Чеської Республіки, але перебуваєте на території країни без дозволу на проживання або на основі виїзної візи, Вам доведеться покинути країну. Приїхати до Чехії знову Ви зможете тільки на короткий термін або отримавши візу у консульстві.

14. Ускладнилося продовження посвідки на проживання

Продовження посвідки на проживання в Чехії ускладнене тим, що для підтвердження відсутності заборгованості іноземцю необхідно буде надати підтвердження від митної служби та медичної страхової компанії.

15. Єдиний термін для продовження перебування у Чехії

Для всіх типів ВНЖ, включаючи трудові карти, тепер вводиться єдиний термін для продовження: мінімум за 1 день, максимум за 120 днів до закінчення терміну дії. Тепер і власники довготермінових віз зможуть подаватися на продовження навіть у останній день терміну їх дії.
Але все одно не раніше, ніж за 90 днів до закінчення терміну її дії.

***

Всі ці та інші поправки були прийняті Палатою депутатів. Однак група сенаторів вважає зміни такими, що суперечать основному закону Чехії та міжнародним зобов'язанням країни, також збираються оскаржити їх у Конституційному суді.
Однак і цей оновлений "Закон про іноземців" в Чехії дуже скоро буде знову змінено. Чергові поправки, що обмежують економічну міграцію в Чехію, будуть розглянуті урядом країни вже цієї осені.
Пропонується також припинити розгляд прохання іноземця про дозвіл на перебування, якщо він без поважної причини не з'явився в якесь відомство, брехав або надав фальшивий документ. Також в рамках боротьби зі злочинністю пропонується не видавати візи іноземцям, які вчинили умисний кримінальний злочин.
Зокрема планується запровадити також обов'язкові "інтеграційні курси" для іноземців. Згідно із законопроектом, всі громадяни третіх країн після приїзду до Чехії будуть зобов'язані пройти так званий інтеграційний курс, який сьогодні є добровільним. За невиконання вимоги іноземців пропонують штрафувати на 10 тис. крон. Мета освітньої програми – навчити приїжджих основам чеської мови, розповісти про звичаї та культуру країни, забезпечити інформацією про права та обов'язки мігрантів.
Очікується, що кабінет міністрів Чехії розгляне цей законопроект вже в кінці вересня цього року.
Повідомляє Mukachevo.net за матеріалами чеських ЗМІ скачать dle 11.3
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Погода
Погода у Міжгір'ї

вологість:

тиск:

вітер:



«    Листопад 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930