Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » » На скільки відсотків за минулий рік зріс індекс м’ясного кошика

На скільки відсотків за минулий рік зріс індекс м’ясного кошика


Експерти Української Асоціації постачальників торговельних мереж підбили підсумки 2017 року проаналізував динаміку росту цін на м’ясо.
За словами голови Асоціації Олексія Дорошенка, усі види м’яса стали дорожчими на 28 – 67%, а саме: сало – на 67%, свинина – на 39%, яловичина – на 33% та курка в тушці – на 28%. У середньому, на думку експерта, індекс м’ясного кошика зріс на 36%.
«У минулому році свинина й яловичина додали в ціні по 28грн. за кілограм, сало – 27грн., ковбаса варена – 15грн., а курка в тушці – 12грн. Відтепер кілограм яловичини з кісткою можна купити в середньому за 116грн., свинини – за 101грн., сала – за 68грн., варену ковбасу – за 76грн., а курку – за 54грн, повідомляє він. – Якщо в цілому оцінити вартість м’ясного кошика, тобто взяти по кілограму всіх видів м’яса, то станом на 1 січня 2018 року він коштував 415грн., тоді як рік тому його вартість становила 305грн. Тобто індекс м’ясного кошика за рік зріс на 36%.
Додамо, що останні десять днів 2017 року були спокійними для споживачів у питанні цін. Цінових коливань не спостерігалося, окрім м’яса: свинина зросла на 2,5грн. за кілограм, яловичина додала 1,6грн., а курка в тушці – 43коп. Що до свинини, то вона вперше пробила планку в 100грн. у гонитві за яловичиною. У той же час, вперше майже за рік, подешевшало сало – на 72коп. за кілограм.
Але звертаємо увагу на те, як можна жонглювати цифрами. Державному моніторингу підлягає курка лише в тушці. Найбільший виробник курятини оцінює свою долю в промисловому виробництві курятини в 55%. П’ять найбільших компаній з виробництва курячого м’яса займають 90% ринку. Тому Уряд може показати помірне зростання ціни на прикладі курки у тушці, яка зросла з березня 2017 року на 16%. За той же час філе, яке не підлягає державному моніторингу, зросло в ціні на 30%. І хоча воно ще дешевше, ніж у сусідніх країнах, але не можливо не припустити думку про можливе утримання цін на той продукт, який моніториться, заради доброї статистики. А втрати від цього компенсуються більш стрімким подорожчанням вартості інших видів курки.

У минулому році спостерігалось зростання вартості на всі соціальні продукти, окрім гречки та цукру. Так, гречка подешевшала на 10,3грн., або на 36%, а цукор – на 2,2грн., або на 15%.

Гречка була останні півтори роки переоціненою, тому попит значно впав. Збільшення ж врожаю та імпорт завершили епоху спекулятивно дорогої гречки. Що ж до цукру, то тіньовий сектор заважає державі, але допомагає споживачам. Велика доля виробництва цього продукту виробляється без сплати податків, тому виробники конкуруючі між собою готові знижувати ціни. А крім того світова кон’юктура та збільшення продуктивності в Україні штовхали ціни вниз. Цього року ми будемо ще не раз помічати, що ціни в країні зростають та знижуються за світовими тенденціями. Це пов’язано з тим, що рівень світового океану та нашого моря зрівнялися, тобто пройшло вирівнювання цін. Ми все більш стаємо частиною європейської економіки».

zakarpatpost.net скачать dle 12.0




ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Погода
Погода у Міжгір'ї

вологість:

тиск:

вітер:



«    Травень 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031